|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Подаде оставка висш ръководител в МВР, резидент на Държавна сигурност ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ВКР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 29 Декември 2014 14:18

alt
Директорът на Главна дирекция „Гранична полиция” в МВР главен комисар Захарин Пенов е подал оставка по "морални причини" заради инцидента с преобърналия се на 26 декември 2014 г. край с. Горно Ябълково, община Средец, камион, превозващ граничи полицаи, при който загина един от тях. Това съобщи днес министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. От изявлението му се разбра, че Пенов е подал оставка ден след инцидента – в събота, 27 декември, а днес тя е приета от министъра.

Захарин Пенов е единственият висш ръководен кадър на ниво главни дирекции в МВР с принадлежност към бившата Държавна сигурност. Тя беше разкрита от Комисията по досиетата още през 2010 г. при проверката на ръководния състав на МВР.

Пенов е привлечен за резидент под псевдонима „СОТИРОВ” през ноември 1990 г. от военното контраразузнаване (бивше Трето управление на ДС). През януари-февруари 1990 г. старите структури на Държавна сигурност се трансформират в нови специални служби, но техните щатни и нещатни сътрудници се водят, че са сътрудници на бившата ДС до юли 1991 г., когато със законодателен акт е отменен Указа за Държавна сигурност от 1974 г.

Захарин Пенов е роден на 26 юли 1962 г. във Враца. Завършва висшето си образование във ВНВУ „В. Левски” във Велико Търново през 1986 г. и веднага е назначен във Втори граничен отряд (днес РДГП) – Драгоман на длъжност заместник-командир на застава. През 1994 г. завършва Военната академия „Г. С. Раковски”. От 2000 г. е заместник-началник на РГС – Драгоман. На 3 февруари 2006 г. е назначен за началник на РГС – Драгоман.

От 21 август 2009 г., в началото на мандата на кабинета на Борисов е назначен за директор на Главна дирекция „Гранична полиция”.

В края на кабинета Орешарски, на 24 юни 2011 г., със заповед на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев е повишен в звание главен комисар. Със заповед на министър Йовчев от 3 юли 2014 г. е преназначен за директор на Главна дирекция „Гранична полиция”.

В официалната му биография на страницата на МВР е посочено, че е многократно награждаван за висок професионализъм, за принос при разработването на проекти, свързани с присъединяването на България към Европейския съюз, за особени заслуги, свързани с  укрепването на правовата държава, както и постигнати трайни резултати в служебната дейност.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов