|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
ВКР – политическият орган на комунистическата партия в армията ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ВКР
Написано от Христо Христов   
Събота, 30 Юли 2011 12:28

Сайтът Държавна сигурност.com публикува устройствения документ, по който Трето управление на ДС – военното контраразузнаване (ВКР) се е ръководило от началото на 60-те години до края на 80-те години на миналия век.

Секретният документ е утвърден през 1963 г. от един от висшите партийни органи – Секретариата на ЦК на БКП, оглавяван по това време от лидера на БКП Тодор Живков.

Това е направено с т. нар. секретно „Б” решение на Секретариата. С подобни секретни решения висшето партийно ръководство е утвърждавало ръководните документи на Държавна сигурност и различните нейни управления.

След 9 септември 1944 г. контраразузнавателният орган в армията е структура, която първоначално е в системата на Министерството на войната (1944-1947), а след това в преименуваното Министерство на народната отбрана (1947-1949).

 

През 1949 г. обаче военното контраразузнаване е извадено от военното министерство и е прехвърлено в системата на Държавна сигурност в МВР. Там то съществува под различни наименования – отдел „Специален” и отдел Х в дирекция „Държавна сигурност”. . През 1951 г. е изведено като Трето управление на ДС, което през следващата година с промяната на структурата на ДС е изведено като Пето управление. Това продължава до 1963 г., когато ВКР отново е трансформирано в Трето управление на ДС, каквото наименование запазва до 1989 г.

 

Публикуваният документ съдържа:

 

  • Решение „Б” на Секретариата на ЦК на БКП за одобряване „Положение за органите на военното контраразузнаване при МВР”;
  • Строго секретно „Положение за задачите и правата на органите на военното контраразузнаване при МВР”;
  • Докладна записка до Секретариата на ЦК от завеждащия отдел „Административни органи” в ЦК на БКП Иван Бъчваров за одобряване на „Положението”;
  • Строго секретен доклад до Политбюро на ЦК на БКП на министъра на вътрешните работи ген. Дико Диков за утвърждаване на „Положението”;
  • Строго секретно Положение за органите на военното контраразузнаване при МВР.

 

Материалите са включени в документалния сборник на комисията по досиетата „Държавна сигурност – структура и основни документи”.

 


 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов