|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Зависимата БСП връща чадъра над кадрите на Държавна сигурност в разузнавателните служби ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Сряда, 25 Септември 2013 14:29

alt
БСП показа, че 24 години след края на тоталитарния комунистически режим е напълно зависима от репресивния апарат на БКП, след като днес няколко депутати социалисти внесоха в Народното събрание законопроект за изменение за закона с досиетата, с което на практика искат да бъде възстановен отменения през декември от ГЕРБ и Синята коалиция прословут параграф 12. С него не се разрешаваше обявяването на кадрите на Държавна сигурност на ръководни постове в Националната разузнавателна служба – наследник на Първо главно управление на ДС и в служба „Военна информация” – наследник на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА (военното разузнаване).

Вносители са депутатите от БСП Младен Червеняков, Стефан Данаилов, Атанас Мерджанов и  Таско Ерменков. Показателно за това, че най-вероятно „Атака” ще подкрепи предложението е факта, че вносител освен депутатите от БСП е и и колегата им от "Атака" Явор Нотев. За ДПС не ще и съмнение, че ще гласуват „за” връщане на чадъра срещу кадрите репресивния комунистически апарат в двете съвременни разузнавателни служби на България, тъй след Доган – агент „САВА” се ръководи от Лютви Местан – агент „ПАВЕЛ” на ДС.

В момента двете разузнавания бойкотират изпълнението на закона и те предават на комисията по досиетата списъците с щатния ръководен състав. През април тази година проблемът събра директорите на разузнаванията и председателя на комисията Евтим Костадинов при президента. Тогава се постигна споразумение до септември НРС да предаде списъците, а военното разузнаване да направи това до края на годината.

На въпрос на desebg.com дали няма опасения за връщането на параграф 12 при друга конфигурация на парламента след майските избори тогава президентът Росен Плевнелиев заяви, че не очаква това да се случи. „С досиетата само напред. Ще се противопоставя на подобен опит, тази страница трябва да бъде затворена до края на година”, заяви той. Очевидно в новата тройна коалиция мислят по друг начин.

По неофициална информация на Mediapool връщането на чадъра върху кадрите на репресивния апарат на БКП в разузнаванията е била една от първите законови промени, които социалистите имали предвид при сформиране на правителство. "Нямаше как да го внесем преди всичко останало, което бяхме обещали като икономически и социални мерки", цитира Mediapool представители на БСП.

Според мотивите на БСП с отпадането на Параграф 12 се създават предпоставки за разкриване на прикрития в чужди държави, използвани от служба “Военна информация” и Националната разузнавателна служба, както и данни, позволяващи да се установят лица, оказали или оказващи помощ в оперативно-разузнавателната дейност.

"Действащата уредба създава предпоставки за причиняване на вреда на Република България в областта на международните отношения", посочват от левицата.

Миналата година БСП поискаха президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху законовата поправка, но той не се съобрази с това искане. След гласуването на поправката бившият военен министър Аню Ангелов обяви, че се взимат "всякакви мерки, за да защитим преди всичко физическата сигурност на офицерите" и съобщи, че вече се изтеглят военни разузнавачи, които работят зад граница.

Тогава БСП твърдяха, че промените ще засегнат около 1000 души, докато от ГЕРБ дадоха противоречива информация. Първо депутатът Красимир Ципов съобщи, че ще бъдат по-малко от 50 служители на разузнавателните служби, а след това колегата му Владимир Тошев каза, че става дума за "нещо средно между 50 и 1000" и поиска нова ревизия на закона.

До момента комисията по досиетата е обявила само едно решение по параграф 12, с което бяха оповестени имената на лица, засечени при проверката на други сектори и държавни постове. Сред тях изпъкнаха директорът на Националната разузнавателна служба Драгомир Димитров и декана на Историческия факултет на Софийския университет Пламен и Митев, както и някои дипломати.

 

Коментари 

 
0 #1 svetlan 2013-09-27 18:54
"БСП показа, че 24 години след края на тоталитарния комунистически режим е напълно зависима от репресивния апарат на БКП..."-Христо Христов


Уважаеми читатели на сайта на Г-н Христов.За голямо съжаление,продъ лжава комунистическат а демагогия и за още по-голямо съжаление,тя се води с голяма убедителност от Г-н Христов.

ДС,БКП,БСП са едно и също тяло,един и същ организъм,едни и същи хора(персонал), едни и същи цели,едни и същи убеждения,едни и същи господари. Да се селектират и разделят(дифере нцират)тези три "формации" е крайно неправилно и маниупулаторско . Дори да се приеме,че ДС е репресивен апарт на БКП,каква е разликата между БСП и БКП. Сиреч,ако не е "бившият репресивен апарат на БКП",БСП ще е нормална партия...,е колко е лош този репресивен апарат на БКП,който пречи на БСП да се развива като нормална,некому нистическа партия. С други думи,ако някой има упреци към комунистите,те трябва да са насочени само към всемогъщия репресиван апарат на БКП,сиреч ДС. Но съвсем не към самата БСП.Е,какви са тогава противоречията между този апарат и БСП. Г-н Христов упорито плаши своите читатели с тази имагинерна категория "агентура на ДС".
За функционери на БСП,комунистиче скат а централа съвсем не се ръководи от признак 'агент на ДС' ,или "кадрови служител на ДС".Никой никого не пита къде е работил преди-в МВР,МНО,БСФС,МВ нР и пр. Кадровиците на комунистическат а партия са толкова обиграни и шлайфовани,че само с няколко въпроса могат да уточнят кой какъв е.Евентуалнта принадлежност към МВР-ДС само доизязснява някои подробности,но в никакъв случай не е орпеделящ фактор в целите на комунистите.
Надяваме се съвсем скоро Г-н Христов да ревизира своята позиция по този въпрос и да я пригоди към общите си антикомунистиче ски убеждения. Това е наша прнципна позиция към един сериозен и честен публицист-изследовател и не влагаме нито минимална доза ирония. Най-вероятно поради неговата сравнително млада възраст,той все още не е убеден,че при комунистите няма никакви разногласия,за тях не е важно кой ,къде и като какъв е служил,важното е да е комунист и лоялен към линията(актуалн ата) на комунистическат а партия.
Ние сме убедени,че истината един ден ще намери Г-н Христов и по този въпрос.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов