|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Обществената дискусия за досиетата: Държавна сигурност не е минало, а настояще ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 29 Октомври 2013 17:37

alt

Дори 24 години след промените бившите комунистически служби в лицето на Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА не са минало, а техните разклонения и проявления са в настоящето на България.

До този извод стигнаха участниците в кръглата маса „Предизвикателствата пред отварянето на досиетата в България”, проведена в Народното събрание днес и организирана от фондация „Конрад Аденауер”.

Обществената дискусия се обедини около мнението, че с определени действия и редица кадрови назначения във властта управляващите реставрират Държавна сигурност.

Това е и причината депутати от БСП и „Атака” да инициират законопроект за връщането на прословутия параграф 12 в закона за досиетата и атаките срещу комисията, целящи закриването й или обезглавяването й с подмяна на нейния състав.

По думите на Методи Андреев, настоящата комисия по досиетата е единственото прозорче, през което хората се информират за старите зависимости и днешното задкулисие, и очевидно това пречи на БСП, която е предприела действия  за затваряне на това „прозорче”.

Д-р Марко Арндт, председател на Софийското бюро на фондация „Конрад Аденауер”, даде висока оценка на българското законодателство за разкриването на досиетата на тоталитарните комунистически служби, както и на дейността на комисията по досиетата.

„За мен е учудващо, че от известно време в България се говори за промяна в закона и в комисията, тъй като българският закон е образцов, а и комисията също работи образцово”, заяви той. Арндт определи българският закон за досиетата като значително по-напредничав от немския и по-последователен от законите в някои бивши комунистически страни.

„Освен всичко друго за журналистите и изследователите е много лесно да получат достъп до разкритите материали  и за разлика от Германия резултатите от проверките на комисията се публикуват”, добави д-р Арндт.

„България може да се гордее със закона за досиетата. Добър закон за досиетата и добра комисия в едно посттоталитарно общество са добра основа за преосмисляне на диктатурата”, заключи той, припомняйки, че с резолюция от 30 ноември 2006 г. Европейският парламент е подкрепил България в намерението й да създаде служба (комисия) за досиетата.

Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на  фондация „Програма достъп до информация”, подчерта, че пътят за приемане на законодателството за разкриване на архивите на комунистическите служби и обявяването на сътрудниците им не е бил гладък. Той направи преглед на законодателните опити за отварянето на досиетата от 1997 г. до 2006 г. Юристът изрази категоричното си мнение, че законът за досиетата не противоречи на Закона за защита на класифицираната информация, на който ръководствата на разузнавателните служби се опитват да се позовават в опит да скрият архиви и досиета от комисията.

Проф. Калин Янакиев припомни много факти от яростната съпротивата срещу процеса на отварянето на досиетата в България, включително и тяхното частично унищожаване от БКП и ДС в началото на промените след 10 ноември 1989 г. „Зависимостите от досиетата дават отражение и в момента”, посочи той. „Протестите в България, които протичат вече 4 месеца и ескалират, които са насочени срещу онова, което хората от улицата наричат мафия, се дължат до голяма степен на тези завързани зависимости, останали с прочистването на досиетата в началото на прехода”, добави той.

„Задкулистието в България е създадено и в резултат на това престъпление – прочистването на част от досиетата през 1990 г.”, убеден е проф. Янакиев.

Разследващият журналист и основател на сайта desebg.com Христо Христов коментира, че успешната държавна политика за разкриване на сътрудниците на комунистическите тайни служби през последните няколко години се дължи на постигнатите през 2006 г. политическо и обществено съгласие с приемането на действащия в момента закона за досиетата. По думите му лидерите на БСП и ДСП ясно трябва да заявят пред обществото кога са били честни към него – през 2006 г., когато са подкрепили политиката за отваряне на досиетата или днес, през 2013 г. – когато се подготвят да затварят досиетата и да търсят удобен повод за закриване на комисията или персонални промени в нея.

Историкът д-р Момчил Методиев заяви, че връщането на параграф 12 противоречи на обществения интерес. „Отварянето на досиетата гарантира информираността на обществото и дава възможност на историци и изследователи да проникнат в исторически събития, истината за които трудно могат да се открият в други архиви”, каза той.

Историкът изрази мнението, че процесът на отваряне на архивите на тоталитарните служби е необратим и въпреки желанието за затварянето им това не може да се случи толкова лесно. „Нереално е да се закрие комисията по досиетата и да се върне стария етап, при който политиците манипулираха достъпа до тази информация”, смята той.

Председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов заяви, че през последните години тя е била многократно атакувана заради дейността по огласяването на сътрудниците на тоталитарните служби. Той и членовете на комисията са се надявали, че с получената през май 2012 г. широка парламентарна подкрепа за втори мандат ще могат да изпълнят докрай разкриването на агентите, а не процесът да бъде спрян на средата по чисто политически конюнктурни причини.

Той потвърди, че единствените служби, които не са предали архивите на бивши тоталитарни структури са Националната разузнавателна служба и служба „Военна информация”.

Техните директори не уважиха кръглата маса, както това направиха и депутатите от БСП и „Атака”, вносители на законопроекта за връщането на параграф 12.

Над 30 участници в дискусията подписаха Меморандум, с който настояват 42-то Народно събрание и управляващите да  се придържат към постигнатия обществен консенсус за отваряне на архивите на бившите тоталитарни комунистически служби, чийто израз е приетият през 2006 г. закон за досиетата. Меморандумът ще бъде изпратен на лидерите на парламентарно представените политически сили.

Отделно представители на гражданската инициатива „Чисти ръце” призоваха участниците в обществената дискусия за подкрепа на референдума за недопускане на лица, свързани с Държавна сигурност на ръководни постове в държавното управление.

Единствено депутати от ГЕРБ, след които Цветан Цветанов, Веселин Вучков и Красимир Ципов уважиха кръглата маса. Цветанов заяви, че ГЕРБ се противопоставят на връщането на параграф 12 и подкрепят дейността на комисията по досиетата.

Той пое ангажимент да бъдат отправени парламентарни питания към министъра на правосъдието Зинаида Златанова за непредаването на архивите на отдел „Затвори” на комисията и до министър-председателя за непредаването на архивите от страна на НРС и военното разузнаване.

 

Вижте само на desebg.com: Пълен аудио запис от изказванията на всички участници в кръглата маса и последвалата дискусия.

 

 

Коментари 

 
0 #3 svetlan 2013-10-30 17:41
Казано синтезирано,съз даването на тезата за "бившите агенти на ДС" ,техните "разклонения" и "проявления" има за цел да отклони евентуална борба срещу комунистите.

Защо тези специалисти по ДС и РУМНО не назоват и посочат тези "разклонения" и "проявления" на "комунистическит е служби".

как един ден "младите поколения" ще ги узнаят,след като сега не се разкриват. О,да,явно са тайна....
 
 
0 #2 svetlan 2013-10-30 17:23
За "разклоненията" и "проявленията" на "бившите комунистически служби"-ДС в състава на МВР и РУМНО.


Това твърдение е най-малко непрофесионално .Но на него няма да се спираме.

Никакви разклонения и проявление няма на тези структури,НО ИМА продължение на работаата на хората,които са били в управленския ,кадровия и агентурен състав.И тази тяхна работа съвсем не е насочена в посоките от спoменатите 'борби" а в съвсем други посоки. Голяма част от офицерите и кадровите служиели,както и агентите са разбрали идиотизма на комунизма и не участвт в никаква дейност,която е в интерес на комунистите.Но голяма част си остана лоялна на компартията,как то и всевъзможни хора от други институции,коит о са имали много по-големи заслуги към режима ,отколкото агентурния състав.Това са писатели,учени, спортисти,финас исти,бизнесмени ,свещеници и пр. Тяхната тежест е на много по-високо ниво от тежестта на "бившите агенти".


Просто всички,които са били в тези служби и сега са значими фактори в страната са по паграграф-"служители" на комунистическат а партия(БСП).


И е подозрително странно,че привържениците на съществуването на фактора "бивши служители,сътру дници и агенти на ДС",изобщо не посочват в интересиите на коя партия "служат" тези лица.Дори участниците в дискусията. Никой не споменава компартията.Дори такъв специалист като Александър Алексиев. Той пък плаши българите с Ердоган ,исляма и турците. И не обелва и една дума за комунистическат а партия.

Дори да се създаде по подобие на "парламентарния канал" Трета програма на БНРадио,където да се четат архивите на агентите на ДС,ползта за народа ще е никаква. Тази информация не може по никакъв начин да повлияе на властта и комунистите не биха обърнали внимание на подобна дейност. Кой би очаквал Министър-председателя ,или друг високопоставен държавен служител да каже:"Ей че лошо са правили агентите на ДС,подавам оставка".
 
 
0 #1 svetlan 2013-10-30 03:08
"Дори 24 години след промените бившите комунистически служби в лицето на Държавна сигурност и Разузнавателнот о управление на Генералния щаб на БНА не са минало, а техните разклонения и проявления са в настоящето на България."-Г-н Христов цитира извода на участниците в "кръглата маса".

Уважеми читатели на сайта на Г-н Христов,нашатa група следи много внимателно изявите на привържениците на тезата ,че у нас съществува фактор "агенти,сътрудни ци и служители на МВР-ДС и РУ-МНО".

Ние постояно отхвърляме тази теза и ще използваме горния материал на Г-н Христов,за да изразим допълнтелни съображения към неправилността й.


В името на какво са служили тези лица по време на комунистическия режим в периода 1944-90г.????????-ето в името на какво:


1. В името на обединяването на пролетариите от целия свят.
2. В името на световната комунистическа революция.
3. В името на построяването на социализма,чийт о принцип гласи:"От всекого според способностите,в секиму-според труда"
4. В името на построяването и на комунизма,чийто принцип гласи:"От всекиго според възможностите,в секиму-според потребностите"
5.В името на борбата срещу "империалистичес ката пропаганда"
6. В името на борбата срещу "вражеските прояви " и "вражеската емиграция"
7. В името на построяването на най-справеливото човешко общество-комунистическот о.
8. В името на утвържадването на "социалситческия реализъм" в изкуството и културата.
9. В името на борбата срещу "западната буржоазна диверсия(идеоло гия)"
10 В името на борбата срещу китайските,алба нските и югославските ревизионисти.
11. В името на борбата срещу "евро-комунизма".
12. В името на подръжката на национално-освободителните движения от Африка,Азия,Бли зкия Изток и Латинска Америка
13. В името на заглушаването на радиопредавания та на "вражеските радиостанции"
14. В името на борбата срещу нелеганото излзане извън границите на НРБ.
15. В името на борбата срещу капитализма
16. В иемто на борбата срещу "монархо-фашизма"
17.В името на борбата срещу "антинародни,ант идържавни и антисоциалистич ески иказвания и действия"
18. В името на борбата срещу "контрареволюция та".
19.В името на борбата срещу антисъевтски и антикомунистиче ски изказвания.
20.В името на борбата срещу "незаконен обмен на западна валута" и неразрешено пазаруване в магазините на ВТО "Кореком".
21.В името на борбата срещу "западната диверсия" срещу социлизма и гражданите на НРБ.Особено към малдежта и подрастващите.

22.В името на борбата срещу "противниците на ръковдната роля на БКП"
23. В името на борбата срещу турския,румънск ия,аремнския и др. "национализъм"
24.В името на стремежите ДС да краде български архиви,книги,ик они,документи,ц енности и др.,които се намират извън територията на НРБ и не са нейна собственост.
25.В името на борбата срещу нелегалния внос на "вражеска литература"-антикомунистиче ски,религиозни, антисъветски произведения и др.
( и името на много други "борби")И какви са резултатите от тези масови,многогод ишни борби,дарги читатели на сайта на Г-н Христов? Нулеви,дори по-слаби от нула.Страните,които бяха под съветска окупация и с комунистически режим пропаднаха във сяка една област на живота.Огнишето на идиотизма и бандитизма беше издухано(изпепе лено) в във Вселената. Съветският Съюз беше разстрелян по въмоно най-хуменен начин и не му беше преодставена възможност за гроб и надгробен камък.Точно това е една от причините комунистическат а пропаганда да се освежи и засили неимоверно много. Само последния идиотизъм накомунистите е достатъчен да потвърди тезата ни.На Девети е имало "победа срещу хитлеро-фашизма".А кога българския "фашизъм" се е преродил в "хитлеро-фащизъм",никой не казва и още по-лошо-никой и не пита и съвсем най-лошо,никой няма и да пита. каквото и да кажат комунистите-това е,друга истина няма,само комунистическат а.

И какво правят привържениците на фактора "сътрудници на ДС" . Не предоставят резултатите от дейността на ДС,които ние посочихме,не казват,че агентите,служит елите и сътрудниците на ДС и РУМНО ще продължат борбата днес и утре. Просто тези привърженици се страхуват от нещо,което не го посочват и плашат с него и други.

Добре,нека допуснем,че бившите агенти,сътрудни ци и служители на ДС изпълняват други задачи,с други думи имат други борби,все пак,комунистиче скат а доктрина на комунистите е минало,невъзвра тимо,но те никога не са се отказвали от позициите си по етажите на властта и днес са също на висота....... Но никой не казва какви са новите задачи,добре,се кретни са,не са за народа,но и никой не предполага какви са.

Добре би било ако е възможно,Г-н Хрсотов да помоли някой "бивш сътрудник на ДС" за интервю. Може би много ще откажат,но все би се намерил някой "бивш агент",който би приел поканата му за интервю. И ако се види,че той не бива да изпълнява управленски дейности в някоя институция,наша та теза ще бъде отхвърлена.Не може някой да се страхува от определна дейност на някого,а да не я разкрива каква е тя.Поразителна прилика е "борбата" на комунистите и ДС срещу "българските фашисти",а такива няма и никога не е имало на българска територия. И никога не имало е Българска "фашистка" държава и власт.


Нашата група умолява всеки почтен читател на сайта на Г-н Христов,ако разполага с информация за евентуалната съвременна дейност на бивш агент,сътрудник ,или служител на ДС към МВР ,или на служител на РУ към МНО,да бъде любезен по нерисков път да предостави тази информация на страниците на този сайт,или лично на нговия домакин,Г-н Христов. Ползата ще бъде всеобща.Но да проявим търпение.И кой казваше-"търпи народа наш,той има петстотин годишен стаж"...
Ние само уточняваме-стажът продължава....
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов