|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
ГЕРБ номинира Антон Тодоров за председател на Комисията по досиетата ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Сряда, 27 Септември 2017 18:47

alt
Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров ще бъде номиниран от парламентарната група на партията за председател на Комисията по досиетата, съобщи Медиапул днес, позовавайки се на източници от парламента.

По-късно през деня самият Тодоров потвърди пред БНТ, че е номиниран за този пост. Мандатът на настоящия състав на Комисията по досиетата изтече през месец май тази година, а по закон той изпълнява задълженията си до избирането на следващ състав.

На 20 септември 2017 г. 44-то Народно събрание одобри правила за избор на нов състав на Комисията, като в 14-дневен срок оттогава парламентарно представените партии и коалиции могат да внасят писмени предложения за избор на членове на Комисията, секретар и председател (общо 9 души).

Те ще бъдат проверени дали отговарят на законовите условия – проверка, която ще се извърши от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Отговарящите на закона номинации ще бъдат предложени за гласуване в парламента. Очаква се в началото на месец ноември тази година парламентът да направи избора на нов състав на Комисията.

Антон Тодоров е първото име, за което публично става ясно, че е номинирано с опция да оглави Комисията. Той е политолог, автор на публикации и книги, а в 44-то Народно събрание влезе в като представител на гражданската квота на ГЕРБ.

Пред БНТ Тодоров заяви, че ще работи за предаването на архивите на бившето Разузнавателно управление на Генералния щаб на БНА (военното разузнаване), които Служба „Военна информация” все още не е предала на Комисията, както и на архивите на военното разузнаване за периода 1944-1991 г., съхранявани в момента във военния архив във Велико Търново, който се води към Държавна агенция „Архиви”.

Според Медиапул настоящият секретар на Комисията Марияна Даракчиева ще бъде една от другите номинации на ГЕРБ. Тя беше предложена преди 5 години от СДС и има право на втори мандат.

По неофициална информация Медиапул посочва, че ДПС ще запази досегашните се представители в Комисията Айруш Хаджи (зам.-председател) и Борис Михайлов (член), които също имат по един мандат.

Не е ясно дали БСП ще издигне изобщо свои номинации, тъй като наследницата на БКП е против съществуването на Комисията и от 2013 г. иска тя да бъде закрита, макар, че именно с гласовете на социалистите през 2006 г. (тогава управляващи в тройната коалиция) беше приет настоящият закон за досиетата.

БСП подкрепи и избора на първия състав на Комисията, като през април 2007 г. номинира за неин председател Евтим Костадинов, тогава депутат от левицата, който беше избран на поста. През 2012 г., когато изтече първият мандат, той беше подкрепен от ГЕРБ като председател втори мандат (всеки член на Комисията има право по закон на два мандата), получавайки парламентарно одобрение от всички тогавашни парламентарни партии.

Комисията с председател Евтим Костадинов, е първата която успя да разкрие над 12 000 сътрудници на тоталитарните комунистически служби и да изгради Централизиран архив за документите на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА.

Преди това бяха правени три неуспешни опита за отварянето на досиетата с парламентарната Комисия „Тамбуев” (1990-1991), Комисията „Бонев” (1997) и Комисията Андреев (2001-2002).

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов